log in

Brief aan Sint-Maarten

Rate this item
(0 votes)

delhaize

KSKE – VJ Baardegem                                                                    1-2

In twee van de drie gepubliceerde verslagen in het driemaandelijks clubblad “Den Eskaër” begon het matchverslag met de subtitel “Druk op de ketel”. De keuze van de subtitels is uiteraard de verantwoordelijkheid van de eindredacteur in het organigram van KSK Erembodegem maar we beginnen dit wedstrijdverslag met de expliciete melding dat er vandaag géén druk op de ketel stond want na de zege tegen Denderhoutem stond KSK opnieuw tussen de mensen.

Bij d’ Aa Beloften stijgt daarentegen de druk na een nieuwe nederlaag tegen Moerstraat 1 en wordt stilaan naar bevriende clubs zoals FC Préférée gekeken om het degradatiespook te verjagen. Elk één keer winnen brengt immers in de kering 1 punt meer op dan 2 keer gelijk spelen, Bolleken. Neen, KSK kon complexloos deze partij aanvatten. Tot wat dit kan leiden bewees overigens KSK B op zaterdag door met 0-1 te gaan winnen op het veld van gewezen kampioen en huidig nummer drie in de stand SK Aaigem. Mooie prestatie, al was er weer kaartenlast voor Kenny Eeckhoudt maar bleef het dit keer beperkt tot slechts een geel karton. Maar voor een goed begrip, beste eindredacteur, geen druk op de ketel dus voor deze derby en al zeker als het van de supporters afhing.

Dat de supporters de kwaadste nog niet zijn werd aangetoond toen deze niet begonnen te morren nadat de Sint en zijn 2 zwarte pieten niet met de aangekondigde helikopter naar de Gerstjens kwamen. De gratis toegang tot de match compenseerde uiteraard wel veel. Oorzaak van deze niet doorgegane stunt was een panne aan het toestel en had tot gevolg dat de partij zonder grensrechters werd afgewerkt. Zij zouden afgehaald worden via de airservice, maar ook dit ging dus niet door en de scheidsrechter stond er alleen voor deze middag. Kan gebeuren, tegen overmacht is niemand opgewassen en de kinderen lieten het niet aan hun hart komen. Zij genoten van hun pakket waarin onder andere een sjaal met onze geliefde kleuren zat zodat het Remi Van Vaerenberghstadion sfeervol rood-zwart kleurde. Een geslaagd initiatief dus. Bovendien was er nog ander mooi volk opgedaagd voor het verzorgen van de aftrap: schepen Ilse Uytersprot, Herman van Café Oxygène en Eline Snoeck, uithangbord van het Erembodegemse Belfiusfiliaal, de zus van William, en als dusdanig de poulaine van Herman. De aftrap werd overigens iets stijlvoller gegeven door dit trio dan een minister dat deed op zaterdag in eerste klasse. Qua randanimatie zat het dus ook wel snor.

De tegenstander dan. Dit waren de Vlugge Jongeren uit Baardegem. Dit is een club die al sinds mensenheugenis actief was in de vierde provinciale, de laagste reeks in het provinciale voetbal. Baardegem was zo wat een vaste waarde in vierde. De FC Doggen is dit vooralsnog niet, maar eerder een zogenaamde “jojo-club”, pendelend tussen afwisselend derde en vierde provinciale. Al zijn ze door het missen van de periodetitel wel goed op weg om dit te worden.  Vorig seizoen promoveerde Baardegem dan toch als kampioen naar derde. We juichen dit uiteraard toe, zo een nieuwe naam. De promovendus deed het bovendien niet onaardig maar vorige week bereikten ons berichten over onrust met zelfs een trainersontslag. Ook miste Baardegem 3 sterkhouders: de gekwetste scherpschutter Parrez, ex-eskaër Michaël Romero en Kim Bal (geschorst). Deze laatste stond overigens in het tussenseizoen in de belangstelling van de Koninklijke uit Erembodegem maar ging niet in op het voorstel van onze club wegens “het te lage niveau in derde provinciale”. Vervolgens tekenen bij Baardegem, we onthouden ons van verdere commentaar. Baardegem kwam dus met een nieuwe coach naar de Gerstjens en dat is altijd gevaarlijk, maar miste toch heel wat kwaliteit zodat zeker niet het sterkste Baardegem zich aandiende.

Bij KSK waren er ten opzichte van vorige week twee wijzigingen: Amani zag zijn puike invalbeurt beloond met een verdiende basisplaats. Daarnaast kwam Sam Droessaert in de ploeg op de rechtsback. Timmy Bogaert ontbrak door schorsing en Kristof Bombeke zat op de bank. Het hart van een liefhebber bloedt dan toch altijd een beetje zelfs al wordt deze artiest verbannen naar de linkerflank.

De wedstrijd dan. Veel valt hier eigenlijk niet over te zeggen. Bij Baardegem nam de assistent het roer over zoals we dit eerder dit jaar al zagen bij Anderlecht en Standard wordt er dan in eerste instantie voor gezorgd dat de organisatie er staat. Dit was bij de bezoekers het geval en het was duidelijk dat zij niet naar Erembodegem gekomen waren om het spel te komen maken. KSK van zijn kant speelde te traag en te voorspelbaar om de defensieve burcht van de bezoekers te ontmantelen. Veel kansen waren er dan ook niet en de doelmannen bleven werkloos. Halfweg de eerste helft viel er dan toch een levensgrote kans voor KSK uit de lucht gevallen: na een vrije trap van Baardegem op het middenveld werd de bal daar kinderlijk verspeeld en kon Radek alleen op de bezoekende doelman afgaan. Radek schoof de wenkende kans echter voorlangs. We waren intussen het half uur al voorbij, op het veld zagen we een kansarme partij maar naast het veld liep alles op wieltjes: de te laat gekomen kinderen kregen alsnog hun pakje van de lieve Sint en de zwarte pieten kregen zelfs een pintje aangeboden. Bij de UNESCO mogen ze zeggen wat ze willen maar bij KSK worden de knechten met respect behandeld, ook al zijn ze zwart geverfd. Dat de zwarte pieten pintjes konden nuttigen was illustratief voor de drankverkoop die deze week wel gesmeerd verliep. Vorige week waren er nog lange wachttijden tijdens de eerste helft maar dit euvel werd doorgenomen met opa die vandaag door babyborrel verplichtingen niet van dienst was achter de toog. Opa had zijn taak gedelegeerd maar hield het zaakje het eerste half uur zelf in de gaten. Pas wanneer de maître zag dat alles op wieltjes verliep werd oma afgehaald om te vertrekken naar de babyborrel. Ook opa viel dus niets te verwijten.

Intussen waren al meer dan 35 minuten verstreken en zagen de toeschouwers het eerste offensieve wapenfeit van de gasten uit Baardegem: na een aanval over de rechterflank werd de bal voor doel gezet. In plaats van de bal te ontzetten werd te lang getalmd in de KSK-defensie waardoor een bezoeker de bal kon ontfutselen en afleggen. De eerste poging werd nog knap gekeerd door Timothy maar tegen de rebound van Raquet was ook Timmo kansloos, al scheelde het niet zo heel veel. Een raket was dit schot zeker niet. Een echter reactie van KSK voor de rust bleef uit: er was een penaltygevalletje waarbij we zelfs de fout tegen kregen en een vrije trap naast maar verder kwamen we niet. 0-1 was de ruststand na een gesloten eerste helft.

Geen vervangingen bij KSK tijdens de rust voor de tweede helft waarin het net zoals vorige week opnieuw zou moeten gebeuren. Uw verslaggever waarschuwde er vorige week nog voor dat dergelijk hoog spel gevaarlijk is want dat het niet altijd zou lukken om een scheve situatie om te buigen. Hieraan lag het dus ook al niet.

In de tweede helft zagen we een iets beter KSK dat Baardegem weliswaar terug drukte op de eigen helft maar er toch niet in slaagde om veel doelgevaar, laat staan uitgespeelde kansen bij elkaar te voetballen. We noteerden een tweetal pogingen van ver door Tijsh Van Gerven, zonder veel gevaar, een kopballetje van Nick en een schot tussen de palen van Gianni al zou het feestje sowieso niet zijn doorgegaan wegens buitenspel. De gasten plooiden terug maar hielden gemakkelijk stand met realistisch voetbal. In hoge nood werd de bal zonder franjes weggetrapt, maar daar is niets mis mee. Hadden we dit ook gedaan in de eerste helft, het stond tenminste nog 0-0. Na een kwartiertje steriele druk besloot coach Guy D’Hauwers in te grijpen. Hij haalde Amani naar de kant voor Bert De Vriendt. Een merkwaardige wissel. Deze draaide al snel uit op een nutteloze wissel toen amper een paar minuten later Bert terug naar de kant trekkebeende met een blessure. Ook met deze blessure vermoeden we dat er toch een -op zijn minst- indirecte band is met de Denderdal. Het gevolg was dat we na 67 minuten dan toch Bombi in de ploeg kregen, een lichtpunt want intussen begon het al lichtjes te miezeren boven het Remi Van Vaerenberghstadion. Zowat alle supporters bleven op post, al was de regen naast het spelpeil zeker een valabel excuus om de kantine op te zoeken. Slechts één persoon zocht dekking en het was iemand waarvan we dit toch niet meteen verwachtten: Duffy. Van deze vakbondsdélégé die vorige donderdag nog – vreedzaam- betoogde in Brussel tegen de blinde besparingen van de regering hadden wij gedacht dat hij dit beetje regen wel zou trotseren van op zijn VIP-zetel naast de dug-out van KSK, maar niets was minder waar en Duffy zocht verschuiling in de dug-out. Werden de Eskaërs meegezogen in deze spiraal van laksheid? Allezins stond het na 73 minuten 0-2 toen Podevijn niet gehinderd door een handvol KSK-ers vrij mocht aanleggen en zijn hobbelend schot doelman Timothy Persoons verraste. Een bijzonder efficiënt Baardegem puurde uit 2 schoten op doel evenveel goals, het is een verdienste maar geen verklaring.

Met nog een kwartier op de klok achtte ook Robbie Van Cauter, vandaag 33 jaar geworden en tot op heden nog steeds drankenhandelaar, de wedstrijd als zijnde gespeeld. Robbie had immers beloofd om op zijn verjaardag geen alcohol, gin-tonic hoort hier niet bij, te nuttigen voor dat de match gedaan was. Het gevolg was dat er al smalend al gesproken werd over Robbie Glas Wauter. Robbie bestelde dus een pintje want met 0-2 was het boeken toe, toch? We waren geneigd Robbie te geloven.

Op het veld zagen we dat een ongeluk nooit alleen komt want meteen na de goal werd William Snoeck, de meest verdienstelijke eskaër vandaag, vervangen met een blessure. Zijn vervanger was Sander. Intussen zagen we coach Guy D’Hauwers naarstig schrijven op een papiertje. Was dit een brief naar Sint-Maarten met wensen voor de goedheilig man? We zouden er voor de vuist gemakkelijk een paar kunnen opsommen. Of was het net als tegen Nederhasselt een nieuw strijdplan met tactische richtlijnen? Als het papiertje deze week niet ergens uitkomt, we kijken opnieuw in de richting van speurneus Bart Corthals hiervoor, zal enkel Sam het weten want onder luid gejuich van de KSK-aanhang werd het papiertje aan hem overhandigd. Immers, tegen Nederhasselt resulteerde dit quasi onmiddellijk in een KSK-doelpunt. Wat er ook van zei: KSK trachtte de bakens nog te verzetten met enkele lange ballen voor de pot. Stephan Keygnaert, chef voetbal van Het Laatste Nieuws, noemt dit “de tactiek van het Schotse Cafévoetbal” maar KSK werd er wel wat gevaarlijker door. Een aantal lange ballen schoot door en zo bleek dat ook deze doelman niet van de zekerste was. Bombi had dit in de mot maar werd met geel bestraft toen hij per ongeluk de doelman raakte. Maar er waren dus toch mogelijkheden. Helaas was het al minuut 92 toen opnieuw Bombi zo’n lange bal het beste inschatte en de doelman met een lobje te grazen nam. Ook aan Bombi lag het dus niet. Dat er echt wel mogelijkheden waren tegen dit verre van indrukwekkende Baardegem bleek nog geen halve minuut na de gelijkmaker: op de volgende lange bal ging de bezoekende afweer alweer de mist in maar de afwerking van Radek ging via de lat buiten. Het was het laatste wapenfeit in een ontluisterende wedstrijd waarin KSK tegen een stug verdedigend maar efficiënt Baardegem amper tot kansen kwam en na de schaarse uitbraken van de bezoekers het deksel keihard tegen de neus kreeg.

Na de grote ommekeer van vorige week in de tweede helft tegen Denderhoutem dacht iedereen dat de trein eindelijk vertrokken was en KSK in een mum van tijd zijn plaats in de subtop weer zou innemen. Deze onverwachte nederlaag brengt ons terug naar af en dompelt KSK in crisis. In dit verslag zijn een aantal factoren opgesomd waaraan de nederlaag alleszins niet toe te schrijven is. Of we een brief aan Sint-Maarten moeten schrijven om dringend betere tijden te beleven of alle problemen zullen verholpen zijn met een training op zaterdagmorgen om 8 uur weten we misschien volgende week na de match op Wieze.

Voor de supporters die deze verplaatsing willen maken, opgelet! Deze match begint uitzonderlijk al om 13.30 wegens de interland België - Wales.

 

Logo fundum

Logo fintro

Last modified onwoensdag, 16 september 2015 14:20

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in or create an account